Vi behöver mindre sömn på sommaren

Det är inte ovanligt att människor upplever förändringar i sömnmönstret under olika årstider. På sommaren kan det verka som om vi behöver mindre sömn, men det beror främst på miljöfaktorer och inte på att våra kroppar faktiskt behöver mindre vila. Här är några faktorer som kan påverka sömnmönstret på sommaren:

Längre dagsljus:

På sommaren är dagarna längre, och det är ljust ute både tidigare på morgonen och senare på kvällen. Detta kan påverka vår cirkadiska rytm och göra det svårare att somna på kvällen och vakna på morgonen.

Värme:

Högre temperaturer på sommaren kan göra det obekvämt att sova, vilket kan leda till att man vaknar oftare under natten eller har svårare att somna.

Semestertider:

Under sommaren är många människor lediga från jobb och skola, vilket kan leda till mer avslappnade rutiner och mindre regelbunden sömn.

Aktivitetsnivå:

På sommaren tenderar människor att vara mer aktiva utomhus, vilket kan leda till att man känner sig tröttare på kvällen och somnar snabbare. Å andra sidan kan ökad aktivitet också göra att man känner sig mer energisk, vilket kan ge en känsla av att behöva mindre sömn.

Trots dessa förändringar är det viktigt att komma ihåg att de flesta vuxna fortfarande behöver mellan 7 och 9 timmars sömn per natt, oavsett årstid. Att upprätthålla en regelbunden sömnrutin och skapa en sovmiljö som är sval, mörk och tyst kan hjälpa till att säkerställa att du får tillräckligt med vila under sommarmånaderna.

Vi behöver mindre sömn på sommaren
Rulla till toppen