Husbil i Norge – Regler och tips

Att resa med husbil i Norge är ett utmärkt sätt att utforska landets fantastiska natur och skönhet. Här är några regler och tips att tänka på innan och under din resa:

Regler:

Körkort och försäkring:

Se till att du har ett giltigt körkort för din husbil och att den är ordentligt försäkrad. EU/EES-körkort är giltiga i Norge.

Trafikregler:

Norska trafikregler skiljer sig inte mycket från de svenska. Var dock uppmärksam på hastighetsgränserna (normalt 80 km/h på landsvägar och 50 km/h i tätorter), samt att använda bilbälte och ha ljuset påslaget även under dagen.

Alkoholgräns:

Norge har en lägre alkoholgräns än Sverige, 0,2 promille. Undvik att köra efter att ha druckit alkohol.

Vägtullar: Det finns flera vägtullar i Norge. Du kan betala dem manuellt eller använda en AutoPASS-avtal. Besök www.autopass.no för mer information.

Färjor:

Norge har många fjordar, och du kan behöva ta färjor under din resa. Se till att ha koll på tidtabeller och priser.

Parkerings- och övernattning:

I Norge får du parkera och övernatta på allmänna platser i upp till 48 timmar. Undantaget är på markerade parkeringsplatser där det finns specifika regler eller förbud mot husbilar.

Tips:

Planera din rutt:

Norge är känt för sina vackra landskap, men vägarna kan vara smala och krokiga. Planera din rutt noggrant och räkna med längre restider än i plattare länder.

Väder:

Vädret i Norge kan vara oberäkneligt, särskilt i fjällen. Ha lämpliga kläder och utrustning med dig och kolla väderprognoser regelbundet.

Bränslepriser:

Bränslepriser i Norge är generellt högre än i Sverige. Planera därför dina tankstopp och ha koll på bränsleförbrukningen.

Fjällvägar:

Flera fjällvägar kan vara stängda under vintermånaderna. Kontrollera vägstatus och alternativa rutter innan du beger dig ut på din resa.

Nödsituationer:

Ha alltid en fungerande mobiltelefon med laddning och veta hur du kontaktar nödtjänster (ring 112 för akuta situationer).

Turistinformation och campingplatser:

Det finns många campingplatser och ställplatser för husbilar i Norge. Besök turistbyråer för information och rekommendationer.

Sammantaget kommer en noggrann planering och respekt för reglerna att göra din husbilssemester i Norge till en fantastisk upplevelse.

Husbil i Norge – Regler och tips
Rulla till toppen